dAy69::aftercare

::kanta sentuh::

selepas dah lama tidak mengeluarkan entri baru, cik arie mahu bercerita serba sedikit tentang lawatan lanjutan atau aftercare kanta sentuh.. almaklumlah, baru habis exam klinikal kanta sentuh tadi..hehe

ramai yang tidak tahu tentang lawatan lajutan selepas mendapat preskripsi kanta sentuh.. kenapa perlu lawatan lanjutan ini.. antara sebab tersebut adalah:

1. untuk memastikan tahap kesihatan mata
2. menentukan kesesuaian kanta sentuh, larutan penjagaan kanta sentuh pada mata pemakai
3. menentukan pengurusan masalah yg timbul akibat pemakaian kanta sentuh

alat diperlukan:

1. slit lamp (intrumen khas untuk melihat struktur mata)
2. flouresin strip (pewarna mata)
3. saline ( air garam yg suci..huhu)

siapa yg perlu aftercare:

1. pemakai kanta sentuh kali pertama (seminggu selepas guna, 1 bulan, 3 bulan, 6 bulan)
2. aftercare setiap 6 bulan bagi pemakai yang da lama..(tanpa simptom yg teruk)

siapa yg check mata tersebut:
1. optometrist


nilah akibat ketidaksesuaian kanta sentuh atau larutan penjagaannya pada mata



jadi, sekarang sudah tahu kan kepentingan aftercare ni?? apa lagi..kepada pemakai kanta sentuh kalian.. pastikan anda mendapatkan optometris yg terdekat untuk aftercare..xD

-->harap berjaya


5 yg kasi komen:

suezensuzanna said...

thanks for the info..wajib buat ke aftercare nih..??

cik arie said...

mesti la wajib :)

kirana said...

Nanti Kirana gi wat aftercare nih! Thanks ler sbb share2 info..

SuRiA said...

mahal tak cost aftercare ni

cik arie said...

kalau aftercare kat tun hussien eye hospital.. rm20 sahaja..
tp perlu buat appointmnt dulu yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...