:: pakcik bakhil ::

Harta karun atau treasure kalau omputeh cakap..

tiba2 dapat idea nak tulis pasal nih.. ermm...

memang seronok kalau main permainan ni.. lagi2 kalau hadiah die lebih lumayan.. main cari harta karun.. ( kire permainan wajib mase orentasi kelab optom~~ sekarang main lagi ke?? ) mase kecik2 dulu.. dgn fena dan arwah lela.. aku lah yg jadi tukang menyorokkan kan harta karun tu.. pastu suh dorg cari.. sape jumpe dulu kire menang.. permainan simple jer..

tapi sekarang.. permainan ni da dibawa ke peringkat antarabangsa.. sape x tau game.. 'apokobondo' race.. x pon utk mlaysia cam explore race.. game tu diadaptasi drpd permainan se'simple' mencari harta karun nih..

game dalam komputer x yah cakap la.. da pelbagai harta karun yg disorokkan..filem lagi..

TAPI.. cane leh dapat nama harta KARUN tuh?? nape bukan harta nazrey ke?? harta mikail ke? harta gijul?? x pon harta shara?? huhu..



harta KARUN atau lebih tepat QARUN

Qarun sebenarnye adalah seorang yg sgt kaye raya yg hidup pada zaman Nabi Musa a.s.. kire harta die ni makan 7 keturunan pon x abis lah.. sayang nye Qarun seorang yg amat bakhil.. kedekut taik idung masin (ops!!~).. Nabi Musa sendiri pernah meminta Qarun utk bayar zakat tp dek kedekut nye.. die x nak bayar..

Qarun pernah berkata dgn riaknye.. '' aku mendapat harta ini sbb aku byk ilmu dan pintar. oleh itu orang lain x berhak kpd hartaku..hahahaha'' ( ketawa 'hahaha' itu sekadar penambah perisa yer..)

orang yg kureng sket iman nye.. berpendapat alangkah hebat nye kalau dapat menjadi sekaya Qarun..tetapi bagi yg beriman dan beramal soleh.. pahala Allah lebih baik drpd kekayaan Qarun si bakhil itu..

tidak lame kemudian.. Allah s.w.t telah turunkan bencana free of charge kat Qarun.. habis lah Qarun dan harta yg timbun menimbun ditelan bumi..

sampai sekarang la.. kite semua dok tergile2 cari harta Qarun..

kesimpulannye.. sape yg da kaya raye tu jgn lupe bayar zakat..okeh??


sumber: surah al-qasas (ayat 76-81)
al-quran nul karim
tafsir mahmud yunus

--> da lame x main cari harta qarun.. sape nak join..??


Read Users' Comments ( 3 )

:: three ::

balik serting ari tu xde keje..
cari keje la pelagi..

hasil nyer.. ini lah die..



kek coklat... nyum3

lebihan beads manis tu da jadi beads utk amik VA baby..huhu


--> seyes.. nak buka restoren or cafe sendiri..


Read Users' Comments ( 3 )

::what's on ur mind?::

facebook..
mukabuku..

siapa yg tak tau tu memang la x tau nak cakap apa lagi..

aku yakin setiap org mesti ade akaun fesbuk melainkan ammizura kawan coursemet aku.. hehe.. lebih-lebih lagi komuniti yg lahir pd tahun 1980--1990.. hampir separuh dari kegiatan harian dihabiskan dengan mengadap fesbuk.. hanya sekadar membaca status membe2 lain.. kasi komen2 yg memberangsangkan (cam lain je maksud ayat nih..huhu).. main game2 online.. cit-cet.. raund2 profile org teristimewa atau pe2 jer..

yela..pada waktu sekarang ini.. mojoriti yg berumur 55 tahun dan keatas x mengenal langsung pasal internet..(statement ini sesuai bg warga desa).. yg mereka tahu hanya pop ye-yeh.. da bertuah sgt kalau pandai mesej2 guna henpon dan tekan2 kekunci laptop..

aku cume terfikir.. adakah komuniti fesbuk ini akan meneruskan aktiviti berfesbuk pada 20-30-40 tahun kehadapan.. agaknya apa status yg akan ditulis..



--> semakin bersifat keindividualan.. semakin kurang bercakap.. semakin banyak masalah rabun mata.. mane tak nye.. asyik mengadap bende yg membebaskan radiasi jer (kire aku pon same)..



Read Users' Comments ( 5 )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...